2012. december 18., kedd

A hátsó ablak fűtéskapcsolójának javítása

Szerintem többünk szembesült már azzal a problémával amikor szerettük volna bekapcsolni a hátsó ablak fűtését, és a kattanás ellenére nem történt semmi. Persze ennek több más oka is lehet, de a leggyakrabban (hacsak nem gyalultuk le fűtőszálat az üvegről) a kapcsoló érintkezői vannak összeégve, beoxidálódva.

Ezt relative egyszerűen orvosolhatjuk. Csak ki kell szerelni a helyéről, és szétborítani.





Az oldalt lévő kis körmöket kell kiakasztani, illetve az izzófoglalatok között lévő kis pöcköt. Ezután lehet a panelt a csatlakozóval együtt felfelé lehet kiemelni. Ügyelni kell arra, hogy az érintkezőket működtető kis golyó és a rugó el ne pattanjon.





Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy az érintkező pogácsákat polírpapírral kissé megcsiszoljuk. A mozgó érintkező csatlakozási (forgási) pontjait is fel kell polírozni. Sajnos idővel a probléma újra és újra elő fog jönni. De általában a javítást követően 2-3 évig megint jó lesz a kapcsoló.




A mechanika. Ha szükséges egy kis szilikon zsírral meg lehet kínálni. De az alsó hangon is 13 éves kapcsolóban még benne volt a gyári zsír.







 
 Az izzók cseréjéhez még ennyire sem kell szétborítani. Csak a bajonett záras izzófoglalatokat kell kivenni, majd a rizsszem izzók lábait le kell tekerni a foglalatról. Ilyenkor nem árt megjegyezni, hogyan volt gyárilag feltekerve. Majd az új izzót ugyanígy be kell aplikálni a foglalatba. A piktogramm megvilágítása zöld, ehhez egy kis gumisapka van izzón, ezt ha sikerül akkor át kell tenni az új izzóra.


 Az első ködlámpa kapcsolója hasonló kialakítású, csak a piktogrammban tér el, így annak javítása is a fentiek szerint történik.

13 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon hasznos a blogod, sokmindenben kisegített már! Dicséretes. Volna azonban egy kérdésem, mivel nem boldogulok ezzel az ablakfűtés kapcsolóval. Hogyan szeded ki a helyéről? Nem nagyon merem feszegetni, mert félek eltörik valami. Köszi előre is a segítséget! Üdv: Bandi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello!

      Örülök, hogy hasznosnak találod a blogomat!
      Kiszedéshez kell egy lapos csavarhúzó, és azzal kell benyúlni a keret alá és óvatosan kifeszíteni. Persze hideg időben nem árt kicsit befűteni az autóban, hogy ne legyen olyan rideg a műanyag. De ha biztosra akarsz menni, akkor leveszed a kormány alatt lévő műszerfal burkolatot, és akkor hátulról kézzel ki tudod tolni a kapcsolót. Kicsit több macera, de biztos, hogy nem fog megsérülni.

      üdv

      I.

      Törlés
  2. Rendben, megpróbálom akkor az egész burkolatot leszedni. Köszi szépen!

    VálaszTörlés
  3. Szia! Érdeklődnék, hogy a fűtéskapcsolóba hol lehet a két izzót kapni. Hogy kell kérnem, van-e speciális neve, mérete, Watt száma stb. köszi

    VálaszTörlés
  4. Hello!
    Én a helyi autósboltban vettem, rizsszem izzó a hivatalos elnevezése. Több méretben is kapható, így célszerű elvinni a régit, mintának.

    VálaszTörlés
  5. Szia.
    Én is sokat nézgelődöm a blogodon valóban sok hasznos dolog van. Én is küzdök az ablak fűtéssel.Bekapcsolva világít a kis lámpa. Próbalámpával nézve az ablak két érinkezőénél van áram,és ha végig nézem oldalt a 2 vastag fűtőszálat oldalt végig ég a próbalámpa, de fűteni nem fűt. Mi lehet a baj?
    Kösz a segítséget.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello!

      Így látatlanban, a leírtak alapján több helyen is meg van szakadva a fűtőszál az üvegen.
      Takarítás közben nem lett véletlenül végigkarcolva?

      Multiméterrel lehetne kimérni, hogy szakadt-e a fűtőszál, illetve hogy hol szakadt.

      Üdv

      kredeb

      Törlés
  6. Nálam biztos nem lett végig karcolva nem rég vettem az autót. Lehet hogy keresztbe végig van vékonyan karcolva? Mert 1 szál sem fűt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos elképzelhető.
      Ha a csatlakozási pontokig eljut a villany, akkor a kapcsoló, illetve az áramkör jó. Akkor csak a fűtőszál lehet szakadt. :(

      Törlés
    2. Köszi, megpróbálom valamiként megkeresni akarcot. Szia

      Törlés
  7. Szia!

    Izzót hol lehet venni? Rizsszem izzóból is van többféle. Esetleg típusszám vagy további segítség ami alapján tudok keresni? Ha boltot tudsz javasolni, azt is megköszönöm. Budapest (Zugló) lenne az ideális.

    VálaszTörlés
  8. A leírtak alapján sikerült ma megjavítanom az ablakfűtés kapcsolót.köszönöm a cikket.

    VálaszTörlés
  9. Üdv! A segítségedel sikerült megfejteni hogy a kapcsolóban lévő rossz izzót miként lehet cserélni. Köszönöm

    VálaszTörlés